I skal som hovedregel både vælge en kirke og en præst, der er tilknyttet det sogn, hvor I er bosiddende. Hvis I ønsker en anden kirke udenfor sognet, kan dette alligevel ofte lade sig gøre, hvis en af jer er døbt eller konfirmeret i kirken, eller hvis nogle af jeres familiemedlemmer er aktive inden for den pågældende kirke. Hvis I ønsker at “medbringe” en anden præst udenfor sognet, kan dette lade sig gøre, hvis denne præst kan få lov at låne kirken den pågældende dag.
Tidspunktet for vielsen kan variere. I kan vælge et formiddagsbryllup, som typisk vil være kl. 11, eller I kan vælge at blive viet om eftermiddagen, normalt mellem kl. 14 og 15. Når I har truffet jeres valg af dato, kirke og præst, skal I til en samtale med præsten, så denne kan lære jer at kende og få stof til sin bryllupstale. I vil også blive indviet i, hvordan hele højtideligheden kommer til at foregå.
Specielle ønsker eller krav
Hvis I har specielle ønsker til musikstykker eller overvejer at få en solist ud i kirken og synge, så spørg altid præsten til råds. Det er nemlig ikke altid, at sådanne ønsker kan efterkommes.
Ligeledes gælder f.eks. fotografering og videooptagelse. Det er ikke altid, at videooptagelse er tilladt, og nogle præster foretrækker, at der udpeges én enkelt person, der tager billeder under ceremonien. Så sørg for at disse ting er afstemt inden bryllupsdagen, så I undgår komplikationer på selve dagen.
Ankomst og indgang
Brudgommen ankommer i god tid sammen med sin forlover. De sætter sig oppe ved alteret i højre side, gommen tættest ved alteret. Gæsterne forventes at ankomme senest et kvarter før højtideligheden begynder, hvor de hurtigt indtager deres pladser. Brudens mor ankommer som en af de sidste, og hun ledsages til sin plads af en mandlig gæst, som regel et familiemedlem.
Bruden skal sammen med sin far ankomme som den sidste til kirken. Hvis brudens far ikke kan være tilstede denne dag, vil det som regel være en bror eller et andet mandligt familiemedlem, der fører hende op ad kirkegulvet. Når dørene slås op, begynder orglet at spille, de fleste vælger Bryllupsmarchen som åbningsmusik. Alle rejser sig med front mod de to, som nu er på vej ind i kirken. Normalt er det sådan, at bruden går til venstre for ham, der fører hende op, hendes højre arm er stukket ind under hans venstre arm, og hendes hånd hviler på hans underarm. Hvis der er brudepiger eller -svende, vil disse gå bagefter. Når bruden når op til alteret, må gommen gerne tage imod hende, kysse hende på kinden og hjælpe hende på plads. Bruden og hendes ledsager sætter sig i venstre side, bruden nærmest alteret. Herefter sætter alle gæsterne sig ned igen.
Vielsesritualet
Så snart bruden har sat sig ned synges den første salme. Når sidste vers er sunget færdigt, tager brudeparret plads foran alteret, bruden til venstre for gommen. Brudepigen retter om nødvendigt på brudens slæb, hvis der ikke er en brudepige, vil det være en kvindelig slægtning til bruden, der gør det. Herefter beder præsten evt. en bøn sammen med parret og de andre tilstedeværende. Så holder præsten en kort tale, som tager sit udgangspunkt i et skriftsted fra enten det Nye eller Gamle Testamente.
Talen vil ofte have et personligt præg også, idet præsten vil komme ind på nogle af de emner, som brudeparret tidligere har fortalt under den indledende samtale med præsten. Det kan være små anekdoter fra deres liv sammen.
Nu begynder selve vielsesritualet, hvor præsten først tilspørger gommen så bruden. I skal skiftevis give hinanden tilsagn om, at I vil have hinanden til hhv. ægtehustru og -mand, at I vil elske og ære hinanden og leve sammen indtil døden skiller jer ad.
Hvis I herefter ønsker at udveksle ringe, skal I aftale det med præsten på forhånd. At give hinanden ringe på, er nemlig ikke en del af vielsesritualet, og i princippet kan I selv vælge, hvornår i forløbet I ønsker at gøre det.
Langt de fleste vælger dog at udveksle ringe umiddelbart efter tilspørgelserne. I er nu nået til det tidspunkt, hvor præsten erklærer jer for rette ægtefolk, både for gud og for mennesker. Derefter knæler I begge foran præsten, der med en hånd på jeres hoveder velsigner jer og fremsiger Fader Vor. Præsten afslutter vielsesritualet med af sige: “Fred være med jer. Amen”. Derefter rejser I jer og sætter jer sammen til venstre for alteret, gommen tættest ved alteret. Personen der førte bruden op har nemlig i mellemtiden skiftet plads og sidder nu sammen med gommens forlover i højre side. Så synges den sidste salme, her er det meget brugt at vælge Grundtvig’s “Det er så yndigt at følges ad”. Når de sidste toner ebber ud, får I overrakt jeres vielsesattest. Og så er hele vielsesritualet, som sjældent tager mere end en halv time, overstået.
Afslutning
Til tonerne af f.eks. Bryllupsmarchen (må gerne bruges igen selvom den blev spillet da bruden trådte ind i kirken), går I arm i arm ned gennem kirken, bruden går til højre for gommen. Eventuelle brudepiger eller -svende følger efter, alle andre bliver stående på deres pladser, indtil I er nået til våbenhuset. De næste der går ned, er brudens far sammen med brudgommens mor og brudens mor sammen med brudgommens far. Herefter følger forloverne, hvis de altså ikke er jeres fædre. Og endelig følger resten af gæsterne, med jeres familiemedlemmer først. Udenfor kirken kaster gæsterne rundhåndet ris efter jer, og der bliver garanteret også taget en del billeder af jer, inden I stikker af til fotografen eller bare en køretur i det transportmiddel, I nu har valgt til dagen.
Rigtig god fornøjelse med jeres bryllup
Brug festfotograferne til at filme og fotografere jeres bryllup!